colombard

Grön druva som härstammar från Frankrike. Namnet kommer från "Colombe" (duva) och syftar på den grå färgen på bären. Vinrankan mognar medeltidigt och är mottaglig för olika svampsjukdomar som mjöldagg, botrytis och druvröta. Tillsammans med Ugni Blanc och Folle Blanche användes den tidigare i stor utsträckning för framställning av Cognac och Armagnac. (Bildreferens: Jules Troncy i ”Ampélographie - Traité général de viticulture" (P. Viala & V. Vermorel), CC0, via Wikimedia Commons)

Historia

Vinrankan omnämndes första gången i början av 1700-talet under namnet Colombar. Är troligen en naturlig korsning mellan Gouais Blanc (Heunisch) x Chenin Blanc.

Spridning

Druvan odlas främst i sydvästra Frankrike i departementen Charente, Charente-Maritime, Lot-et-Garonne och Gironde (Bordeaux) samt i Languedoc. Den franska odlingsarealen uppgår till 8 441 hektar. I USA odlas den främst i Kalifornien, men även i Alabama, Arizona, Texas och Virginia på totalt 7 991 hektar. I Sydafrika odlas den på 11 512 hektar under namnet Colombar och används där huvudsakligen för framställning av brandy och bulkvin. Ytterligare odlingsområden finns i Australien (1.789 ha), Brasilien (22 ha), Israel (22 ha), Thailand (15 ha), Spanien (6 ha) och Uruguay. 2016 odlades den på totalt 29.996 hektar. Den rankas därmed på 30:e plats i världsrankingen över druvsorter (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Ger viner med hög alkoholhalt, hög syrahalt och med persiko- och citrussmak.

Övrigt

Druvan har 29 kända synonymer. Bland dessa finns: Bardero, Blanc Emery, Blanquette, Bon Blanc, Chabrier Vert, Charbrier Vert, Colombar, Colombeau, Colombie, Colombier, Coulombier, Cubzadais, Donne Rousse, Donne Verte, Gros Blanc Doux, Gros Blanc Roux, Guenille, Kolombar, Martin Cot, Pied Tendre, Queue Tendre, Queue Verte, Tourterelle (Frankrike); Fransk colombard, West's White Prolific (Kalifornien); Semilão (Spanien); Colombar (Sydafrika). I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 2771.