gros manseng

Grön druva som härstammar från sydvästra Frankrike. Mognar sent och är mottaglig för mjöldagg, men resistent mot botrytis. Används i de torrare sorterna av Jurançon viner.

Historia

Den mycket gamla sorten omnämndes första gången 1562 i Jurançon av ett vin, nämligen "vinhe mansengue", men det var inte förrän 1783 som en text skiljde mellan de två sorterna Petit Manseng (med små druvor) och Gros Manseng (med stora druvor). Den franske ampelografen och författaren Pierre Galet (1921-2019) hade redan 1990 noterat stora morfologiska likheter mellan de två sorterna. Föräldraskapet till Gros Manseng är dock okänt. Gros Manseng var en korsningspartner i den nya sorten Heranecot.

Spridning

Odlas på 3 046 hektar i sydvästra Frankrike i områdena Béarn, Floc de Gascogne, Côtes de Gascogne, Irouléguy, Jurançon och Pacherenc du Vic-Bilh. På andra sidan den närliggande gränsen i Baskien i norra Spanien odlas den på 13 hektar i Chacolí de Alava och Chacolí de Bizkaia Det finns också mindre odlingar i Australien (10 ha), Brasilien och Uruguay. Under 2016 rapporterades odlingar på totalt 3 069 hektar med en uppåtgående trend (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Ger kryddiga, syrliga vita viner med aromer av citrus och aprikos och en bitter eftersmak.

Övrigt

Synonymer är Gros Mansenc, Gros Manseng Blanc, Manseng Gros Blanc (Frankrike); Izkiriot Haundi, Iskiriota Zuri Handia (Spanien).