Vinjournalen 2019 09 September

Provningsdatum
2019-11-30

Provningsgrupp
Peter Axelsson, Ulf Jansson och Johan Tarmet

Om provningen
Engelskt bubbel

Den här månaden är det påfyllning med nya viner i Systembolagets fasta sortiment. Som vanligt gör Bolaget en uppdelning med dels viner som man själva köpt in efter offertförfrågan och dels viner som sålt bra i beställningssortimentet. På Bolagets planhalva rör det sig oftast om habila viner där panelen vanligen tycker att kvaliteten motsvarar prislappen. Bland de inkvalade vinerna är det si och så med det och här är minustecknen betydligt fler. Samtidigt är det här det kan dyka upp något riktigt spännande. Som Nyetimber Classic Cuvée den här månaden.
I Champagne talar man gärna om sin unika terroir. Andra bubbelproducenter kan odla samma druvsorter och behärska tekniken att göra mousserande vin lika bra, det erkänner man gärna. Men inget annat område har samma naturliga förutsättningar med sin kombination av kritrik jord och svalt klimat som Champagne har. Och därmed underförstår man att Champagne är i en klass för sig.
Men är det verkligen så? Samma kritlager som är en förutsättning för champagne sträcker sig under engelska kanalen och dyker upp i Sussex och Hampshire i sydvästra England. Tidigare har det varit för svalt här för att odla vin i större skala. Nu, med det förändrade klimat vi har, är förutsättningarna bättre eller ungefär som i Champagne för 25-30 år sedan. Samtidigt som man i Champagne börjar oroa sig för att man där nu håller på att få det för varmt.
Den här möjligheten har Nyetimber i tagit fasta på. Man var pionjär när man började plantera druvor 1986 och redan från början var siktet inställt på att göra enbart mousserande vin. Chardonnay, pinot noir och pinot meunier var det givna druvvalet. Man anammade också snart Champagnes produktionsmetoder och regler.
Idag har Nyetimber 170 hektar vinodlingar i skyddade lägen. Druvorna skördas för hand för att inte skadas och varje läge och druvsort vinifieras för sig. Man sätter undan en stor andel reservviner varje år som sedan används när de olika cuvéerna blandas. Generellt brukar det vara 50-60 % chardonnay, 30-40 % pinot noir och resten 10-12 % pinot meunier i vinerna. Efter buteljering och en andra jäsning i flaska väntar man med degorgeringen i tre år. Tillsammans ger det här vinerna ett extra djup och komplexitet.
Nyetimber fanns tillfälligtvis i några butiker i våras. Jag passade då på att vid en provning med mousserande viner i Stockholmssektionen ställa vinet mot några av sortimentets bästa standardchampagner. Många provare höll Nyetimber för kvällens bästa vin. Snacka om uppstickare!
Och priset då? Ja, det håller champagneklass det med: 399:-.
Ulf Jansson