Beställningssortimentet 2021 11 November

Provningsdatum
2021-10-24

Provningsgrupp
Rickard Albin (RA) - provningsledare, Mårten Söderlund (MS), Johan Wadman (JW), Magnus Hoffstein (MH)

Om provningen
Det är inte så ofta som vi får tillfälle att provsmaka Champagne från Aube. En av de mera kända producenterna i detta distrikt är Drappier som finns i Urville, 17 mil söder om Rheims. Drappier lär ha varit president de Gaulles favoritchampagne på samma sätt som Pol Roger var Winston Churchills favorit. Vinerna som vi bedömde har alla en generös, rostad karaktär som toppades av fullmatade 2010 Grande Sendrée Brut med sin fina doft av nougat, grillade äpplen och ett stänk cognac.

En av mina absoluta favoritviner bland vita Rhôneviner är Hermitage le Chevalier de Stérimberg från Paul Jaboulet, som jag tycker blir bättre och bättre för varje år. Bland annat har man sannolikt dragit ner mängden ny ek på senare år, vilket ger vinet extra elegans. Årgång 2019 har en förförisk, komplex, läcker doft av blommor, bivax, apelsin och finstämd mineralitet med en balanserad, energirik smak med en hög, ren fruktsyra i en lagom simmig kropp med härlig längd. Supergott helt enkelt! Ett annat imponerande vitt vin är 2010 Geheimrat J Rheingau Riesling Spätlese Trocken från Weingüter Wegeler som är ett skolboksexempel på en rasig Riesling från Rheingau med sin blommiga/kryddiga doft, läckra citronkaraktär, skiffer, honung, cykelaffär och lång mineralitet. 2020 Planeta Chardonnay visar att man trots sitt varma klimat kan producera maffiga viner med måttfull alkoholhalt. Den fylliga doften av tropiska frukter, rostad ek, ylle, kaffe och smör följs av en rik, fruktig smak med hög fruktsyra i en generös kropp. Min önskan är dock att även Planeta drar ner mängden ny ek framöver för att på så sätt få mer elegans i detta välgjorda vin.
Bland de röda vinerna var det tre viner som jag varmt kan rekommendera för några års extra lagring i vinkällaren. 2017 Domaine de La Begude Bandol Rouge med sin läckra doft av garrigue, skogsbär, mörka plommon, nypon och mörk choklad med en intensiv, maffig smak med tydliga syror och tanniner i en generös kostym. 2019 Côte-Rôtie från Domaine Garon har en fruktdriven, druvtypisk doft av svartpeppar, mullbär, plommon och ett stänk eneträ, där både de unga syrorna och stringenta tanninerna behöver slipas ner för att nå sin fulla potential. Slutligen hittade vi ett klart Barolofynd som har flera av de klassiska attributen på plats. 2017 Ricossa Barolo Campolibero har en fin, aromatisk doft av löv, torkade rosor, tjära, katrinplommon, sötmandel och svart te. Den stringenta smaken med syror och tanniner på hög nivå mår bra av att göra de andra sällskap i vinkällaren.
Rickard Albin