Beställningssortimentet mars 2022

Provningsdatum
2022-03-22

Provningsgrupp
Rickard Albin (RA) - provningsledare Mårten Söderlund (MS) Johan Wadman (JW) Magnus Hoffstein (MH)

Om provningen
Många goda viner i olika prisklasser!

Våren är i antågande och då kan jag varmt rekommendera tre smarriga bubbel som alla håller en hög klass. Bäst var 2008 Maurice Vesselle Grand Cru Extra Brut med sin läckra doft av rostade hasselnötter och nougat och med den maffiga 2008-syran. En väldigt positiv överraskning var Nyetimber Classic Cuvee från Storbritannien med sin vackra kopparfärg och utvecklade, rökiga doft av apelsin och mineral. Bästa mousserande britt vi hittills provat! Franciacorta överraskade också denna månad, speciellt med 2014 CruPerdu från Castello Bonomi med sin fina chardonnayton av ylle & mandel och chokladpraliner med hög syra och ovanligt finbubblig mousse.

Bland de vita imponerade 2015 Chablis Vaillons Ier Cru från La Chablisienne som beroende på årgången hade mer likheter med ett vin från Côte d'Or med sin fruktiga, smöriga, lite nötiga karaktär. Därav inget glas för Chablis, som vi istället satte på nästan lika goda 2017 Beauroy från samma producent. Flyttar vi oss västerut i Frankrike kommer vi till Loire och här gick 2018 Clos des Perrières från Château Soucherie rakt till mitt hjärta. Vilken elegans med sin finstämda doft av citrusblommor, aprikos, mandel och romerska bågar med en harmonisk balans mellan härlig fruktsyra och lagom simmmig frukt. Druvorna kommer från en 1,8 ha stor vingård i Savannières, vilka pressas i hela klasar och får både jäsa och lagras på 500 liter ekfat. Missa inte heller fyndvinet 2019 Blanc Ivoire från Anjou från samma producent som har bra chenin blanc-karaktär.

När vi sedan kom till de röda fick vi alla ett brett leende på läpparna när vi provsmakade 2016 Barbaresco från Tenuta San Mauro som hade en finstämd doft av alla goda nebbiolo-attribut, som torkade rosor, lövhög viol och balsamvinäger. Även smaken var harmonisk och balanserad med ovanligt tillgängliga tanniner och en klingande ren fruktsyra. Njutbart redan idag, men kommer säkert att utvecklas fint framöver också. Ett solkart fynd! Ett annat gott nebbiolo-tips i lite lägre prisklass är 2017 Luna di Mezzanotte Barolo från Produttori di Govone. Klart mer än prisvärt! Stannar vi kvar i Italien hittar vi en ovanligt elegant och inte så alkoholrik Gran Selezione från Chianti Classico. 2017 Sei Gran Selezione från Querceto di Castellina har en komplex doft av körsbär, ceder, chokladdragerad mandelmassa och läckra, sandiga tanniner. Glädjande att se att vissa producenter fokuserar mer på elgegans och komplexitet än på kraft och alkohol för denna appellation. En annan producent som trots sitt varma klimat lyckats tämja just kraft och alkohol är Donnafugata på Sicilien. Denna knappt 40 år gamla vinfirma grundades av Giacomo Rallo och hans fru Gabriella och har snabbt gjort sig kända världen över för sin höga kvalitet och breda portfölj av viner. Två av dessa sticker ut på ett speciellt sätt. 2017 Tancredi Dolce & Gabbana som med 100% cabernet sauvignon har en mullrande doft av svarta vinbär, råtobak, ceder, blyerts och lagom rostad ek med en rik, balanserad smak med tydliga, men inte så torra tanniner och lång eftersmak. Har du en större plånbok och ett gott tålamod rekommenderar jag 2017 Mille e una Notte som är en blandning av petit verdot, syrah och nero d'avola. Här skruvas attributen upp ytterligare ett snäpp, men kräver samtidigt några extra år i vinkällaren för att visa sin riktiga storhet. Båda dessa högklassiga, maffiga godingar har endast en alkoholhalt på 13,5%. Tack för det! Vill du testa en god Bordeaux med hela 90% cabernet sauvignon föreslår jag 2016 Château Haut Breton Larigaudière från Margaux. Jättegott, balanserat och druvtypiskt! Det mer plånboksvänliga Bordeaux-alternativet är 2018 Château Haut Gay som dock domineras av merlot och cabernet franc. Gillar du syrah skulle jag välja 2016 Cornas Grandes Terrasses från Paul Jaboulet som har en fin animalisk doft av peppar, ceder och lagerblad med en mer elegant än kraftfull smak. En kul provningsidé är att jämföra Domaine Rabiegas Clos Dière lagrat på ekfat "Barrique" respektive på betongägg "L'oeuf". Det färdigjästa vinet gjort på syrah-druvor med extremt lågt skördeuttag, <20 hl/ha, lång skalmaceration och enbart frirunnen must, lagrades 9 månader på ekfat repektive på betongägg. Domaine Rabiega är sedan 2020 åter i svensk ägo och Lars Torstensson, som en gång var vinmakare där mellan 1988 och 2006, är också tillbaka som konsulterande chefsvinmakare.

Månadens sista goding är 2015 Chaume Premier Cru från Château Soucherie. Här visar de att de väl behärskar att göra även göra söta viner från Coteaux du Layon. Doften är rik av kanderade apelsinskal, mörk choklad och ett stänk botrytis med utmärkt balans och mycket lång eftersmak. Njut!

Rickard Albin