Beställningssortimentet 2022 01 Januari

Provningsdatum
2022-01-01

Provningsgrupp
Rickard Albin (RA) - provningsledare, Mårten Söderlund (MS), Johan Wadman (JW), Magnus Hoffstein (MH)

Om provningen
På flera håll i vinvärlden ser vi en ökande trend till mer reduktiva viner, på gott och på ont. Detta kan säkert bero på rädslan för s k "premox", där i synnerhet de vita vinerna redan i unga år kan få en oxiderad ton av äppelskrutt. En liten, kontrollerad syresättning av vinet kan å andra sidan ge öppna, aromatiska och komplexa viner, redan i ganska unga år. I den mer reduktiva vågskålen minimerar man förstås risken för oxidation samtidigt som vinet kräver längre lagring för att nå sin optimala mognad. Dessa viner kan dock riskera bli mer likartade och anonyma med en tydlig, rökig doft av svavel eller tänsticksplån som t o m kan vara svår att lufta bort. Pendeln svänger ibland lite för långt innan den hittar rätt balans. Här har jag valt att lyfta fram ett vin från vardera vågskål som jag tycker håller sig inom ramana för hur mycket pendeln får svänga. En, lätt brådmogen Chenin Blanc från Loire respektive en maffig, fruktig röd Rioja.

Men först ett fräscht bubbelvin, som tyvärr har börjat dra iväg i pris här i vårt land. Ett lysande undantag och klart köpråd är Gimonnet-Gonet L'Extra Blanc de Blancs Grand Cru. Här hittar du en fin blandning av citron, aprikos, ostronskal, flinta, nötter och choklad med utmärkt fruktsyra, mineralitet och balanserad mousse. Klart prisvärt!
Gillar du mogen Chenin Blanc med komplexitet och störs inte av ett stänk oxidation är 2014 Château de la Mulonnieres L´Effet Papillon Savennières från Saget la Perrier ett klart fynd. Vinet har en finstämd doft av bokna äpplen, bivax, honung och tångvall och för druvan ovanligt integrerad fruktsyra i en simmig kropp. Ett vin att njuta nu och inte gömma undan i vinkällaren för länge. Är du istället mer förtjust i ung Chardonnay kan jag rekommendera två viner från Louis Jadot. Detta väkända vinhus har glädjande nog dragit ner på eken i sina vita viner de senaste åren. 2020 Pouilly-Fuissé har en generös doft av ylle, solmogen citron, chokladpraliner, kaffe och lagom rostade ekfat med ungdomlig energi i smaken. Letar du efter ännu högre kvalitet föreslår jag 2017 Meursault Ier Cru Porusot med sin generösa doft av grillad citron, vita blommor, stenrök, apelsin och rostade hasselnötter med rik smak, bra struktur och lång eftersmak.
Bland de röda har jag tre prisvärda tips till vinkällaren att avnjutas om ett antal år. 2017 Muga Reserva står med en fot i den klassiska Riojastilen med ek, vanilj och dill och en fot i den mer moderna stilen med sin mullrande, dova doft av mogen, mörk frukt och mörk choklad. Smaken är fruktig, rund och balanserad med tydliga, men runda tanniner i en generös kropp. Till sist vill jag framhålla två goda Barbarescoviner från 2018. Barbaresco Serraboella från Barale Fratelli och Barbaresco Cottà från Albino Rocca. Båda har de rätta Nebbioloattributen på plats.
Rickard Albin