Vinjournalen 2021 05 Maj

Provningsdatum
2021-04-26

Provningsgrupp
Ulf Jansson & Peter Axelsson

Om provningen
Godbitar i maj

Det är en bred samling nya viner som släpps på Systembolaget nu under maj månad. Nästan alla typer är representerade: mousserande, vita både söta och torra viner, roséer, röda och förstärkta. Det är bara den orangea som saknas.
I den förstnämnda kategorin kommer tre trevliga viner upp på Systemets hyllor, en champagne och två engelska bubbel. Kvaliteten är genomgående hög och sen är det i mycket en smaksak vilken sida av kanalen som man gillar bäst; Hervé Dubois’ mogna Blanc de Blancs Spécial från 2012, Exton Parks Blanc de Noirs eller Nyetimber Blanc de Blancs.
Bland de vita torra vinerna hittar vi ett trevligt par från Domaine Weinbach i Alsace, 2019 Gentil du Clos des Capusines och 2019 Les Terres du Prince Pinot Blanc. I distriktet gör man mestadels sortrena viner och står det till exempel ”Riesling” på etiketten så består vinet i flaskan enbart av riesling. Står det däremot ”Gentil” på etiketten betyder det att vinet är en blandning av olika druvsorter. Dock måste vinet bestå av minst 50 % riesling, muscat, pinot gris och/eller gewürztraminer. I Weinbachs nu aktuella Gentil 2019 ingår inte mindre än sju druvsorter: riesling, gewürztraminer, pinot gris, pinot auxerrois, chasselas, pinot blanc och muscat. Så har vinet också en tilltalande komplexitet.
På Weinbachs andra vin kan vi avläsa Pinot Blanc på etiketten men inte heller här är innehållet sortrent. Vinet består förutom pinot blanc även av auxerrois och det är fullt tillåtet enligt distriktets bestämmelser. Så är också kombinationen av de två druvorna ganska vanlig i Alsace där den slankare och lite syrligare pinot blanc kompletteras av den rundare och lite kryddigare auxerrois. Även här kan man alltså tänja lite på gränserna.
Det är trist att söta viner har en sådan tynande efterfrågan. Vinerna är många gånger riktigt storslagna men har svårt att finna plats. Den här månaden släpps fem viner som alla har sin karaktär, från den lätta och fräscha Moscato d’Asti via halvsöta Vouvray Demi Sec till Zind-Humbrechts Vendange Tardive och sauternen Château Guiraud för att rundas av med österrikiska Krachers Red Roses Beerenauslese. Efterrätt någon?
Så är det dags för en ny rosévinssäsong igen och Systemet har som vanligt bullat upp med en hel del nya viner. Jag har provat utbudet i sådär 30 år vid det här laget och vinerna har oftast varit totalt ointressanta. Men de senaste åren har det skett en stegvis förbättring på rosésidan. En ökad efterfrågan bland vinkonsumenter världen över har triggat vinproducenterna att lägga mer omsorg på roséerna vilket i sin tur gett fler uttrycksfulla viner. Den här månadens viner visar på en bred variation, allt ifrån Breuers eleganta GB Spätburgunder och snygga byggda Camissa Rosé, till komplexa och välstrukturerade By.Ott och Guigals kraftfulla Tavel. Det har blivit dags att ta rosévinerna på allvar.
På den röda sidan kommer en trio intressanta nebbioloviner. Dock inte från Piemonte som är det vanliga utan från Lombardiet. I Valtellina, sådär tio mil norr om Milano och nära gränsen till Schweiz, odlar man nebbiolo, här kallad chiavennasca, i ofta svindlande branta vingårdar. Området har fyra deldistrikt, Sasella, Valgella, Grumello och Inferno. Möjligen är det mest känt för sin viner av torkade druvor som likt amarone ofta har höga alkoholhalter. Här handlar det dock om viner av färska druvor.
Vinerna har fått lite ålder på nacken och det har gett trevligt utvecklade karaktärer. Redan det yngsta vinet 2015 Rupestre Sassella har ett ganska moget uttryck med bra nyansering och balans. 2013 Sassella Riserva har kommit lite längre och är lite komplexare medan 2008 La Spia Valtellina är färdigt för korkskruven. Den som till äventyrs gärna slänger in en nebbiolo från Piemonte för jämförelsens skull bör välja något med ålder.
Ulf Jansson

 • Mousserande vin

  BETYG

  17
  479:-
  Prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Frankrike, Champagne, Côte des Blancs
  93557
  Öppen och utvecklad doft med äpple, persika, bröd, citrus och mineral. Torr, utvecklad smak med gräddmjuk mousse, utmärkt längd med komplexa toner, fin, balanserad syra och rent, gott slut. Tilltalande vin av chardonnay. 480 fl. 11/5.
 • BETYG

  13
  179:-
  Prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Frankrike, Loire
  90403
  Öppen, lite utvecklad doft med toner av äpplen och andra gula frukter. Torr, fruktig smak med god, krämig mousse, bra längd med samman-satta toner och balanserad syra. Vin av sémillon, len de l'el och mauzac. 2400 fl. 18/5.
 • BETYG

  14,5
  199:-
  Prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Frankrike, Loire, Touraine, Vouvray
  93578
  Öppen och utvecklad doft med äpple, päron, kvitten, honung och mineral. Torr smak med fruktig början, nyanserad mitt med riktigt bra längd, balanserad syra och gott slut med mineral. Rätt elegant vin av chenin blanc. 2400 fl. 4/5.
 • BETYG

  13
  169:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien
  91328
  Purung doft med toner av röda bär och röda äpplen. Torr, ung, fruktig smak med krämig mousse, balanserad syra och skaplig längd. Bubbel av monastrell. 1500 fl. 11/5.
 • BETYG

  16
  369:-
  Prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Storbritannien, England
  95524
  Utvecklad doft med nyanser av röda bär, röda äpplen, citrus och mineral. Torr, fruktig smak med god, krämig mousse, nyanserade aromer med bra intensitet, ren, balanserad syra och gott slut med inslag av mineral. 2520 fl. 11/5.  
 • BETYG

  17
  619:-
  Mousserande vin Mousserande vin
  Storbritannien, Sussex
  93282
  Utvecklad doft med inslag av äpple, vit persika, citronskal, bröd och mineral. Medelfyllig, torr, utvecklad och komplex smak med gräddmjuk mousse, bra balans med ren, fin syra, utmärkt längd och rent slut med inslag av mineral. 480 fl. 11/5. 
 • Vitt vin

  BETYG

  15
  269:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Australien, Western Australia, Margaret River
  93563
  <div><span style="color: inherit;">Fruktig doft med svartvinbärsblad, fläderblom, gröna äpplen och lime. Medelfyllig, torr, fruktig och nyanserad smak med bra balans med mogen syra och riktigt fin längd. Druvtypiskt. 240 fl. 25/5</span><br></div>
 • BETYG

  14
  149:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Australien, South Australia, Adelaide, Mount Lofty Ranges, Clare Valley
  93102
  Öppen, ung, fruktig doft med gröna äpplen, lime, vit persika och lite petroleum. Medelfyllig, torr, fruktig och nyanserad smak med bra syra, riktigt fin längd och rent slut. Druvtypiskt. 4800 fl. 11/5.
 • BETYG

  15
  249:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Australien, Western Australia, Margaret River
  92718
  Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, svartvinbärsblad och lite örter. Medelfyllig, torr, fruktig smak med lite kantig syra och bra intensitet i aromerna. Rättframt och druvtypiskt. 480 fl. 25/5.&nbsp;
 • BETYG

  13,5
  199:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Loire
  91269
  Avrundad doft med inslag av äpple, päron, citron och mineral. Medelfyllig, torr, utvecklad och sammansatt smak med balanserad syra och schysst längd. Vin av chenin blanc.840 fl. 11/5.
 • BETYG

  16
  299:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bourgogne, Chablis, Chablis Premier Cru
  96141
  Öppen, fruktig doft med grönt äpple, persika, aprikos, mineral och gul citrus. Torr, fruktig smak med bra början, nyanserad mitt med utmärkt längd balanserad syra och rent, gott slut med mineralkaraktär. 3000 fl. 25/5.&nbsp;
 • BETYG

  17
  1199:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bourgogne, Chablis, Chablis Grand Cru
  93339
  Utvecklad doft med gula äpplen, persika, torkad aprikos, smör, citrustoner och mineral. Medelfyllig, torr, mogen och komplex smak med bra syra, lätt sälta, utmärkt längd och en hel del mineral i avslutningen. Extrapoäng för mognadskaraktären. 200 fl. 4/5.&nbsp;
 • BETYG

  14
  259:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  93050
  Doft med äpple, persika, bär, mineral och örter. Medelfyllig, torr, fruktig och nyanserad smak med milda syror och bra längd. 11/5.
 • BETYG

  16
  429:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône, Condrieu
  92212
  Avrundad doft med persika, torkad aprikos, mild citruston, lite fat, mineral och blommor. Medelfyllig, torr, rik och rund smak med god kropp, mild syra, utmärkt längd och varm, lätt pepprig avslutning. Druvtypiskt vin av viognier. 120 fl. 4/5.&nbsp;
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Alsace
  95637
  Fruktig doft med äpple, persika, lätta kryddtoner, mineral och citron. Medelfyllig, torr, god, fruktig smak med bra attack, komplext mittparti med välbalanserad syra, utmärkt längd och rent, gott slut. Cuvée av riesling, gewürztraminer, pinot gris, pinot auxerrois, chasselas, pinot blanc och muscat. 2400 fl. 4/5.&nbsp;
 • BETYG

  16
  329:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Alsace
  93425
  Öppen, fruktig doft med gula äpplen, persika, aprikos, citrus och en lätt kryddighet. Medelfyllig, torr, fruktig, rättfram smak med sammansatta toner och bra intensitet, lagom stram syra och rent, gott slut. Cuvée av pinot blanc och auxerrois. 240 fl. 4/5.&nbsp;
 • BETYG

  15
  289:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bourgogne, Mâconnais, Pouilly-Fuissé
  93344
  Smått utvecklad doft med persika, gula äpplen, citrus, fat och mineral i djupa toner. Medelfyllig, torr, fruktig smak med komplexa toner, balanserad syra, mycket bra längd och avrundad avslutning med inslag av mineral. 840 fl. 4/5&nbsp;
 • BETYG

  14
  195:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Italien, Marche, Verdicchio di Matelica
  93515
  Lite utvecklad doft med gula äpplen, gula plommon och citrus i tonerna. Torr, utvecklad och rätt nyanserad smak med fin syra, bra balans och oantastlig längd. 2400 fl. 4/5&nbsp;
 • BETYG

  13
  179:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Italien, Umbrien
  92303
  Utvecklad doft med gula frukter och citrus. Medelfyllig, torr, utvecklad och rättfram smak med lite kärv syra och skaplig längd. Okomplicerat vin av grechetto. 3600 fl. 4/5.&nbsp;
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Italien, Sicilien, Terre Siciliane
  93597
  Öppen, gulfruktig doft med äpple, persika, citrus och lätta kryddtoner. Torr, god, fruktig smak med balanserad syra, rätt nyanserade aromer, riktigt bra längd och avrundad avslutning. Vin av moscato di noto. 1200 fl. 25/5
 • BETYG

  14
  179:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Italien, Piemonte, Roero
  93516
  Lite utvecklad doft med gula äpplen, gula plommon, persika och lite citrus. Torr, fruktig och rätt nyanserad smak med ren, balanserad syra och schysst längd. 900 fl. 4/5.&nbsp;
 • BETYG

  15
  399:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Galicien, Rías Baixas
  93397
  Stor, utvecklad doft med äpple, persika, torkad aprikos och fat i tonerna. Medelfyllig, torr, utvecklad och trevligt nyanserad smak med balanserad syra, utmärkt längd och välavvägd avslutning. 360 fl. 18/5.&nbsp;
 • BETYG

  14
  169:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Galicien, Rías Baixas
  93213
  Fruktig doft med gröna äpplen, päron och lime i tonerna. Torr, fruktig och nyanserad smak med ren och balanserad syra, riktigt fin längd och avrundad avslutning. 3000 fl. 4/5.&nbsp;
 • BETYG

  15
  229:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Sydafrika, Western Cape, Cape South Coast, Elgin
  93231
  Fruktig doft med grönt äpple, päron, lime och cykelgummi. Medelfyllig, torr, god, fruktig smak med nyanserade toner, fin syra och oantastlig längd. Druvtypiskt. 480 fl. 4/5.&nbsp;
 • BETYG

  16
  389:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Tyskland, Mosel
  93387
  Öppen, fruktig doft med grönt äpple, persika, lime, gummi och citrus. Torr, fint fruktig smak med pigg attack, nyanserad mitt med utmärkt längd och fin, spänstig syra samt rent, gott slut. Elegant. 360 fl. 11/5.&nbsp;&nbsp;
 • BETYG

  16
  389:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Tyskland, Mosel
  93388
  Fruktig rieslingdoft med grönt och gult äpple, vit persika och lime. Torr, fruktig och fint nyanserad smak med bra, balanserad syra, ordentlig längd och rent, gott slut. Elegant. 300 fl. 11/5.&nbsp;&nbsp;
 • BETYG

  14,5
  249:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Ungern, Balaton, Badacsony
  95201
  Utvecklad doft med gula frukter, bokna äpplen och fat bland tonerna. Medelfyllig, torr, utvecklad och nyanserad smak med god, balanserad syra, mycket bra längd och viss beska i avslutningen. 600 fl. 4/5.&nbsp;
 • Rött vin

  BETYG

  15
  235:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Cuyo, Uco Valle
  91261
  Avrundad och utvecklad doft med inslag av plommon, röda bär, lite läder och fat. Drygt medelfyllig, fruktig och utvecklad smak med sammansatta toner, mogna, runda tanniner, bra syra och riktigt fin längd.
 • BETYG

  14
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Cuyo, Uco Valle
  93285
  Fruktig doft med plommon, röda bär, milda kryddtoner och fat. Drygt medelfyllig, avrundad, fruktig smak med liten strävhet och bra syra.
 • BETYG

  14,5
  199:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Australien, South Australia, McLaren Vale
  95881
  Öppen doft med plommon, blåbär, slånbär, svartpeppar och fat. Drygt medelfyllig, rikt fruktig och sammansatt smak med avrundade tanniner, fin syra, riktigt bra längd och lite pepprig avslutning. Druvtypiskt.&nbsp;
 • BETYG

  15
  219:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Australien, Victoria, Nagambie Lakes,
  93500
  Ganska utvecklad doft med svarta vinbär och andra mörka bär, plommon, fat och choklad. Drygt medelfyllig, generös, fruktig smak med lite torra tanniner, bra syra, riktigt god längd med sammansatta aromer och alkoholvarm avslutning
 • BETYG

  17,5
  1389:-
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Pauillac
  93509
  Fruktig, ännu rätt outvecklad doft med svarta vinbär, blå plommon, korinter, ceder, rostad ek, kaffe och lätta örttoner. Medelfyllig, fint fruktig smak med komplexa aromer, täta tanniner, bra syra, rejäl längd och lång eftersmak. Kan lagras 15-20 år. 72% cabernet sauvignon, 19% merlot, 6% cabernet franc och 3% petit verdot.
 • BETYG

  17
  529:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Chateauneuf-du-Pape
  93581
  Fruktig doft med röda bär, plommon, örter, fat och mineral. Fyllig, rik, fruktig och mineralig smak med god kropp, runda, täta tanniner, fin, balanserad syra, utmärkt längd med komplexa aromer och gott slut med viss sälta. Ursprungstypiskt.
 • BETYG

  17
  739:-
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie
  91146
  För tillfället återhållen doft med blåbär, slånbär, svartvinbär, blå plommon, ek, lätta kryddtoner och mineral. Medelfyllig, fint fruktig smak med avrundad början, komplexa toner, goda, mogna tanniner och fin syra i mittpartiet samt gott slut med lätt pepprighet.
 • BETYG

  14
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Côte du Rhône
  93052
  Fruktig doft med röda och mörka bär, plommon och örter. Drygt medelfyllig, fruktig smak med sträv karaktär, bra syra, riktigt fin längd och småvarm avslutning. Grenache, syrah, mourvèdre. 3600 fl. 18/5.&nbsp;
 • BETYG

  16
  419:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bourgogne, Gevrey-Chambertin
  93064
  Öppen, fint utvecklad doft med jordgubbar, skogshallon, plommon, lite blåbär, ek och choklad. Medelfyllig, fruktig smak med god tanninstruktur, fin, balanserad syra, utmärkt längd med nyanserade toner och gott slut där frukten hänger kvar.
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Frankrike sydväst, Cahors
  93510
  Fint utvecklad doft med blåbär, slånbär, blå plommon och örter. Medelfyllig, utvecklad och komplex smak med påtagliga tanniner, balanserad syra, riktigt bra längd och sträv avslutning. Rustikt.
 • BETYG

  15
  379:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux
  93591
  Fruktig doft med plommon, mörka bär, lite örter, ek och choklad. Drygt medelfyllig, rikt fruktig smak med utvecklade aromer, stadig tanninstruktur, balanserad syra och utmärkt längd med sammansatta toner. Merlotdominerat. Ursprungstypiskt.&nbsp;
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Loire
  90063
  Fruktig doft med röda bär, körsbär, plommon, fat och choklad. Medelfyllig, fruktig smak med goda, runda tanniner, fin syra mycket bra längd med sammansatta toner och gott slut. Cuvée av gamay, cabernet franc och grolleau.
 • BETYG

  14,5
  189:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Loire, Sancerre
  90326
  Fruktig doft med toner av hallon, smultron, röda vinbär och mineral. Medelfyllig, god, fruktig smak med nyanserade bäraromer, fin, ren syra, efterhand framväxande mineralkaraktär och påtagligt varm avslutning. Tilltalande vin av pinot noir.
 • BETYG

  17
  599:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Piemonte
  90094
  Stor, välutvecklad doft med plommon, rosor, nypon, läder, fat och lite choklad. Drygt medelfyllig, sträv, utvecklad och komplex smak med tydlig tanninstruktur, fin syra och ordentlig längd. Bra karaktär.1200 fl. 4/5.&nbsp;
 • BETYG

  16
  699:-
  Rött vin Rött vin
  Italien, Piemonte, Barolo
  93525
  Stor, utvecklad doft med plommon, rosor, nypon, körsbär, läder och fat. Rätt fyllig, fruktig och utvecklad smak med komplexa aromer, stadiga tanniner, bra syra, rejäl längd och fast slut med värme samt en störande bitterhet som drar ner omdömet. 90 fl 20/5&nbsp;
 • BETYG

  17
  799:-
  Rött vin Rött vin
  Italien, Piemonte, Barolo
  90300
  Stor, mogen bouquet med plommon, läder, nypon, tjära, kryddor och fat. Drygt medelfyllig, rik, mogen smak med komplexa toner, stadiga tanniner, bra syra, ordentlig längd och fint avvägd avslutning. Klart för korkskruven. 1500 fl. 18/5.&nbsp;
 • BETYG

  16
  399:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Toscana, Brunello di Montalcino
  93494
  Öppen och utvecklad doft med röda och mörka körsbär, plommon, örter och fat. Rätt fyllig, rik, utvecklad och komplex smak med bra kropp, stadiga tanniner, god syra, utmärkt längd och fast slut. Fint utvecklad karaktär. Sangiovese. 18/5.&nbsp;
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Toscana, Chianti Classico
  93284
  Utvecklad doft med bigarråer, körsbär, röda bär, lite ek och choklad. Medelfyllig, något utvecklad smak med nyanserade toner, rätt torra tanniner, lagom syra och anständig längd. Sangiovese rakt av. 6000 fl. 4/5.&nbsp;&nbsp;
 • BETYG

  16
  379:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Lombardiet, Valtellina Superiore
  93599
  Öppen, mogen och komplex bouquet med körsbär, plommon, nypon, torkad frukt och fat. Medelfyllig mogen smak med täta tanniner, fin syra, utmärkt längd med komplexa toner och gott slut. Perfekt att dricka nu. Chiavenasca.
 • BETYG

  15
  229:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Lombardiet, Valtellina Superiore
  92076
  Utvecklad doft med plommon, rosor, nypon, röda bär, fat och choklad. Medelfyllig, sträv, utvecklad och sammansatt smak med balanserad syra, utmärkt längd och fast slut. Vin av chiavenasca (nebbiolo).&nbsp;
 • BETYG

  16
  349:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Lombardiet, Valtellina Superiore
  93496
  Mogen bouquet med plommon, nypon, rosor, torkad frukt, russin, fat och choklad. Medelfyllig, välutvecklad smak med komplexa toner, god strävhet med mogna tanniner, fin syra, ordentlig längd och fast slut. Vin av chiavenasca.
 • BETYG

  15
  299:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Toscana, Maremma Toscana
  92332
  Återhållen doft med svarta vinbär, mörka körsbär, plommon, ek, choklad och örter. Medelfyllig, sträv, utvecklad och sammansatt smak med balanserad syra, god intensitet och fast slut med viss värme. Cabernet franc och cabernet sauvignon. 3600 fl. 18/5.&nbsp;
 • BETYG

  14
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico, Valpolicella Classico Superiore
  95127
  Öppen och utvecklad doft med körsbär, röda bär, lite fat och choklad. Medelfyllig, rätt utvecklad smak med, lätta tanniner, fin, balanserad syra och schysst längd med rödbäriga toner. Fin karaktär. Corvina, rondinella och molinara. 3600 fl. 4/5.&nbsp;
 • BETYG

  15,5
  429:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Nya Zeeland, Sydön, Central Otago
  95244
  Öppen, fruktig doft med jordgubbar, trädgårdshallon, röda körsbär och ek. Medelfyllig, god, fruktig smak med nyanserade bäraromer och fat, lite torra tanner och bra syra samt lite väl ekbesk avslutning. 504 fl. 11/5.&nbsp;
 • BETYG

  17
  449:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Katalonien, Penedes
  93378
  Stor, ganska utvecklad doft med svarta vinbär, blå plommon, blåbär och ek i djupa toner. Drygt medelfyllig, rikt fruktig och lite utvecklad smak med komplexa toner, bra struktur med mogna tanniner, fin syra, ordentlig längd och stadig avslutning. Vin av cabernet sauvignon, kan lugnt lagras ett tiotal år. 600 fl. 11/5.&nbsp;
 • BETYG

  15
  269:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Bierzo
  93393
  Utvecklad doft med blåbär, slånbär, björnbär, viol, diskret ek och lite örter. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med god strävhet, fin syra med spänst, utmärkt längd och fast slut. 840 fl. 18/5.&nbsp;
 • BETYG

  16
  479:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero, Ribera del Duero
  93380
  Öppen och utvecklad doft med plommon, björnbär, mörka bär, fat och choklad. Fyllig, rik, utvecklad och stadig smak med tydliga men runda tanniner, balanserad syra, rejäl längd och gott slut. Tempranillo. 18/5.&nbsp;&nbsp;
 • BETYG

  15
  279:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Tyskland, Baden
  93419
  Lite kryddig doft med blåbär, slånbär, plommon och ek. Medelfyllig, fruktig smak med torra tanniner, bra syra, riktigt fin längd och kryddig avslutning. 840 fl. 25/5.&nbsp;
 • BETYG

  14
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Tyskland, Baden
  93389
  Utvecklad doft med röda bär, plommon och ek i tonerna. Medelfyllig, mogen smak med avrundade, rätt täta tanniner, balanserad syra och bra längd med ganska komplexa toner. Druvtypiskt. 2400 fl. 18/5.&nbsp;&nbsp;
 • BETYG

  15
  329:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  USA, Kalifornien, Sierra Foothills
  93418
  Fruktig doft med hallon och andra röda bär, röda körsbär och lite fat. Medelfyllig, god, fruktig, rättfram smak med mogna, runda tanniner, fin syra, ihållande längd och gott slut. 600 fl. 25/5.&nbsp;
 • BETYG

  15,5
  369:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  USA, Washington State, Walla Walla Valley
  93416
  Utvecklad doft med blåbär, slånbär, blå plommon, lite kryddor, ek och choklad i tonerna. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och sammansatt smak med mogna tanniner och syror, utmärkt längd och välavvägd, lite kryddig avslutning. Generöst vin av syrah. 228 fl. 11/5.&nbsp;
 • BETYG

  15
  279:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  USA, Kalifornien, Santa Barbara County
  93366
  Öppen och utvecklad doft med blåbär, slånbär och andra mörka bär, svartpeppar och fat. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och utvecklad smak med avrundad början, komplext mittparti med milda tanniner, mogen syra, utmärkt längd och pepprig avslutning. Druvtypiskt. 1200 fl. 18/5.&nbsp;
 • BETYG

  16
  695:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  USA, Washington State, Walla Walla Valley
  93417
  Öppen och utvecklad doft med blåbär, slånbär, plommon, svartvinbär, ek och kryddor. Drygt medelfyllig, avrundad smak med fruktig kropp, komplexa aromer, mogna, runda tanniner, bra syra, ordentlig längd och fast, pepprigt slut. 288 fl. 18/5.&nbsp;
 • Sött vin

  BETYG

  14
  179:-
  Prisvärt
  Sött vin Sött vin
  Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  90306
  Öppen, fruktig och örtig doft med hallon, jordgub<span style="color: inherit;">bar och lite mineral. Medelfyllig, torr, fint fruktig och sammansatt smak med god kropp, fin syra, riktigt bra längd och fräscht slut med lite mineral. Grenache, cinsault, syrah, mourvèdre. 10.000 fl. 11/5.&nbsp;&nbsp;</span>
 • BETYG

  17,5
  559:-
  Prisvärt
  Sött vin Sött vin
  Frankrike, Bordeaux, Sauternes
  90091
  Öppen och utvecklad doft med honung, torkade aprikoser, mogen persika och ek i djupa toner. Medelfyllig, mycket söt, rik, len och utvecklad smak med komplexa toner, integrerad syra, rejäl längd, gott slut och lång eftersmak. 65 % semillon, 35 % sauvignon blanc. 120 fl. 4/5.&nbsp;&nbsp;
 • BETYG

  14,5
  170:-
  Prisvärt
  Sött vin Sött vin
  Frankrike, Loire, Touraine, Vouvray
  93569
  Utvecklad doft med honung, persika, kvitten, citrus och lite ylle. Medelfyllig, halvsöt, utvecklad och sammansatt smak med balanserad syra, utmärkt längd och avrundat slut med lite mineral och lätt restsötma. 600 fl. 18/5.&nbsp;
 • BETYG

  17
  549:-
  Prisvärt
  Sött vin Sött vin
  Frankrike, Alsace
  93567
  Djupnat gul färg. Utvecklad doft med persika, torkad aprikos, mogna äpplen, honung och milda kryddtoner. Drygt medelfyllig, söt, rik, utvecklad smak med fruktig inledning, komplexa aromer i mittpartiet, god kropp, balanserad syra, ordentlig längd och gott slut med eftersötma. 360 fl. 25/5.&nbsp;
 • BETYG

  12
  129:-
  Ej prisvärt
  Sött vin Sött vin
  Italien, Kampanien, Sannio
  95108
  Fruktig, ung doft med hallon och andra röda bär. Rättfram, fruktig smak med ganska nyanserade bärtoner och balanserad syra. Vin av aglianico. 6384 fl. 11/5
 • BETYG

  13
  125:-
  Prisvärt
  Sött vin Sött vin
  Italien, Piemonte, Moscato d'Asti
  90166
  Ung doft med toner av gula frukter. Lätt, söt, fruktig, rättfram smak med mild syra och schysst längd. 4800 fl. 11/5.&nbsp;
 • BETYG

  16
  199:-
  Prisvärt
  Sött vin Sött vin
  Österrike, Burgenland
  90037
  Ljusröd färg. Utvecklad och nyanserad doft med mogna gula frukter, bär och lite fat. Medelfyllig, söt, rik och avrundad smak med len textur, integ-rerad syra, utmärkt längd och viss restsötma i eftersmaken. Gott vin av rosenmuskateller. 600 fl. 25/5.
 • Rosévin

  BETYG

  12,5
  120:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Argentina, Cuyo, Mendoza
  93539
  Fruktig, lite utvecklad doft med plommon och röda bär. Medelfyllig smak med god kropp, bra längd och rent slut. Okomplicerat vin av malbec. 4000 fl. 25/5
 • BETYG

  15
  159:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône, Tavel
  95010
  Öppen, fruktig och kryddig doft med inslag av körsbär, plommon, jordgubbar, örter och mineral. Fyllig, rik fruktig och örtig smak med komplexa aromer, god kropp, runda, mogna tanniner, fin, ren syra, utmärkt längd och småvarm, lite pepprig avslutning. Gediget vinbygge. 1440 fl. 11/5
 • BETYG

  14
  129:-
  Prisvärt
  93123
  Öppen, rödbärig doft med toner av hallon, jordgubbar, mogna lingon och röda äpplen. Medelfyllig, fruktig smak med god kropp, balanserad syra, riktigt bra längd och gott slut med inslag av mineral. Cinsault, syrah, grenache och merlot. 2400 fl. 18/5.&nbsp;&nbsp;
 • BETYG

  14
  145:-
  Mer än prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Italien, Toscana
  95006
  Fruktig doft med plommon, mörka bär och lite örter i tonerna. Medelfyllig, fruktig smak med rätt komplexa aromer, tydliga tanniner, fin syra och riktigt bra längd. Strukturerad rosé för matbordet, gjord av merlot. 5000 fl. 25/5.&nbsp;
 • BETYG

  13,5
  159:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Italien, Sicilien, Etna
  93579
  Öppen doft med röda bär, plommon och örter. Medelfyllig smak med ganska sammansatta toner, torra tanniner, balanserad syra och bra längd. Nerello mascalese och nerello cappuccio. 6000 fl. 4/5.&nbsp;
 • BETYG

  13
  149:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Italien, Kampanien, Irpinia
  91248
  Ung, fruktig, rödbärig doft och medelfyllig, fuktig smak med god kropp, runda tanniner, fin syra och riktigt bra längd. Vin av aglianico. 4800 fl. 11/5.
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Italien, Sicilien, Etna
  90101
  Fruktig doft med röda och mörka bär, plommon och örter. Medelfyllig, torr, fräsch, fruktig och rättfram smak med goda mogna tanniner, bra syra och fin intensitet. Vin av nerello mascalese. 600 fl. 18/5.&nbsp;
 • BETYG

  12
  119:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Italien, Piemonte
  90351
  Öppen och nyanserad doft med inslag av hallon, jordgubbar och andra röda bär. Lätt, fruktig, rättfram smak med lite snipig syra och god längd. Lättviktsnebbiolo. 12000 fl. 25/5.
 • BETYG

  14
  249:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Italien, Sicilien
  90620
  Ung, fruktig doft med inslag av röda körsbär, hallon och röda vinbär. Drygt medelfyllig, rikt fruktig smak med god kropp, tydlig tanninstruktur, ganska stram syra och oantastlig längd. Vin av nerello mascalese. 4800 fl. 25/5.&nbsp;
 • BETYG

  14
  159:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Italien, Sicilien, Etna
  93592
  Fint utvecklad doft med hallon, jordgubbar och röda körsbär i tonerna. Medelfyllig, fruktig och rätt sammansatt smak med god strävhet och fin syra, mycket bra längd och småvarm avslutning. Vin av nerello mascalese. 2400 fl. 18/5.&nbsp;
 • BETYG

  14
  179:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Nya Zeeland, Sydön, Central Otago
  90372
  Fin, rödbärig pinotdoft med jordgubbar, hallon och röda körsbär i tonerna. Medelfyllig, fint fruktig smak med pigg början, nyanserad mitt med utmärkt längd och rent, fräscht slut. Druvtypiskt. 3600 fl. 25/5.
 • BETYG

  13,5
  119:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Rioja
  92242
  Öppen och avrundad doft med mogna röda bär i tonerna. Medelfyllig, fruktig och ganska strukturerad smak med tydliga tanniner, bra syra, fin längd och rent slut. Rosé för matbordet. Garnacha, viura och tempranillo. 8000 fl. 11/5.&nbsp;
 • BETYG

  13,5
  139:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Kastilien-León, Bierzo, Getariako Txakolina
  93637
  Öppen doft med körsbär och röda bär i tonerna. Medelfyllig, fruktig och ganska nyanserad smak med lätt strävhet, fin syra och riktigt bra längd. 21/5.&nbsp;
 • BETYG

  14,5
  199:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Katalonien, Montsant
  93638
  Stor, utvecklad doft med plommon, körsbär, röda bär och en del fatlika toner. Medelfyllig, god, fruktig och smått utvecklad smak med bra kropp, täta tanniner, fin syra och utmärkt längd med sammansatta toner. 570 fl. 25/5.&nbsp;
 • BETYG

  14
  159:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Paarl
  92065
  Öppen, fruktigdoft med toner av körsbär, röda bär och lite örter. Medelfyllig, fruktig och lite uppstramad smak med bra syra, fin intensitet och rent slut. Snyggt vinbygge av grenache, mourvèdre och red muscat. 4500 fl. 25/5.
 • BETYG

  14
  139:-
  Mer än prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Tyskland, Rheingau
  95719
  Öppen, fruktig doft med jordgubbar, skogshallon och andra röda bär samt lite mineral. Medelfyllig, god, fruktig smak med avrundad början, nyanserat mittparti med riktigt bra längd, fin syra och rent slut. Fräscht. 8000 fl. 11/5.&nbsp;
 • BETYG

  13
  129:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Tyskland, Pfalz
  92310
  Fruktig doft med hallon, jordgubbar och andra röda bär. Medelfyllig, i början lätt spritsig smak med liten initialsötma, god kropp, nyanserade toner och fin, balanserad syra. 6000 fl. 11/5.&nbsp;&nbsp;
 • BETYG

  13,5
  129:-
  Prisvärt
  96081
  Öppen doft med nyanser av hallon och andra röda bär, plommon och lite örter. Medelfyllig, torr, god, fruktig och rätt nyanserad smak med bra syra och riktigt fin längd. Välgjort. 4800 fl. 25/5.&nbsp;&nbsp;
 • BETYG

  14
  159:-
  Prisvärt
  93700
  God doft med toner av röda körsbär och röda bär. Medelfyllig, fruktig smak med sammansatta toner, liten strävhet, fin syra, mycket bra längd och rent, gott slut. Gjort på blaufränkisch, zweigelt och sankt laurent. 6000 fl. 25/5.&nbsp;&nbsp;
 • Starkvin

  BETYG

  15
  249:-
  Prisvärt
  Starkvin Starkvin
  Portugal, Douro
  98032
  Stor, utvecklad doft med torkade frukter och russin, apelsin, fat och choklad. Drygt medelfyllig, söt, rik, utvecklad och komplex smak med len textur, balanserad syra, ihållande längd och avrundad avslutning.&nbsp;